Lehevaatamisi kokku

16.8.14

Päästkem haridustemplid hävingust

Akadeemia tee 30 asuv endine koolimaja
Allikas: Delfi
Täna ilmus Delfis ja ka Postimees-online`is uudis sellest, et süüdatud on Akadeemia tee 30 aadressil asuv endine koolimaja. Tõtt-öelda on selliseid uudiseid väga kurvastav lugeda ja pidevalt on lootus, et selliseid uudiseid enam lugema-nägema ei pea.

Paraku leidub ikka ja jälle tõbrastest mölakaid (paremini pole mul soovi antud olendeid nimetada) kelle meelest on "väga vaimukas" vanu, kasutuseta koolimaju süüdata. Just koolimaju, mitmuses, sest pidevate sarisüütamiste ohver on ka endine Õismäe Humanitaargümnaasium aadressil Õismäe tee 130. Need kaks koolimaja on antud aastanumbri sees juba korduvalt põlenud ja tekkib vägisi küsimus, et kas tõesti ei suuda politsei midagi ette võtta ja süütajatega karmimalt ringi käia. Samuti tekkib küsimus, et miks kohalik omavalitsus pole suutnud organiseerida koolimajade juurde tõhusamat valvet.

Jääb loota, et 37. keskkooli hoone ei lange samasuguse saatuse ohvriks, sest alates sellest sügisest jääb ka see koolimaja tühjaks. Paraku ütleb mingi kahtlev hääl minu sees, et on oht "trendi" jätkumiseks. Välja arvatud juhul, kui on lõpuks õppust võetud varasemast ja leitakse uued omanikud või uus rakendus vanale koolimajale.

Siinkohal tekibki küsimus, et miks üldse lastakse vanadel koolimajadel tühjalt seista ja topitakse olemasolevad tihkelt rahvast täis. Miks ei leita hoonetele uut rakendust või uusi omanike, kuigi selleks on võimalused olemas? Ja kui leitaksegi, et renoveerimine on liiga kallis või halduskulud liiga suured, miks siis antud hooneid ära ei lammutata, vaid jäetakse tondilossidena seisma ja rüüstajate ning vandaalide meelevalda? Minule, kui haridusest lugupidavale inimesele on valus lugeda uudiseid, et see või teine koolimaja on jälle põlema pandud.

Kas tõesti pole noortel enam mingit austust hariduse ja ühisvara vastu või on hoopis tegu tellimustööga, et teha ruumi uutele, "vajalikematele" hoonetele? Igal juhul loodan, et keegi siiski midagi ette võtab ja vanad koolimajad saavad endale uue hingamise või vähemalt päästetakse need häbiväärsest eksistentsist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar