Lehevaatamisi kokku

24.7.13

Eesti oma Detroit - Sompa

Sompa- Eesti oma tondilinn
Selle nädala jooksul on Eesti ajalehed kirjutanud palju USA linnast Detroitist, mis hiljuti kuulutas välja pankroti. Linna kirjeldatakse kui mahajäänud paika, kus keegi eriti elada ei taha ja kust toimub massiline väljaränne. Väljatoodud info on küll suuremas osas õige, kuid pingutatakse asjade liiga mustas toonide näitamisega.

Neile, kes veel ei tea, siis pool sajandit tagasi oli Detroit USA suuruselt 4. linn 1,8 miljoni elanikuga. Praegu on inimesi järgi jäänud vaid 650 000 ning linnas lokkab vaesus ja kuritegevus. Põhisüüdlasena nähakse allakäinud autotööstust, mis sattus eriti tugeva konkurentsi löögi alla 70-ndatel kui USA-s tulid turule Jaapani autod. Just autotööstus pakkus enamikule linna elanikest tööd Detroitis ja koos tööstuse kadumisega kadusid ka töökohad ja inimesed.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Mina hea meelega kirjutaksin sellest, et ka Eestis on olemas oma allakäinud tondilinnad. Enne kui juhtida tähelepanu teiste probleemidele peaksime asjad korda saama omal õuel. Jutt käib Sompa linnast. Ametlikult on küll tegemist Kohtla-Järve linnaosaga, kuid et ta asub ülejäänud linnast c.a 10 km kaugusel, võib seda eraldi asulaks nimetada. Veel 1992 aastal elas linnas umbes 2700 elanikku, kui uskuda Eesti Entsüklopeedia 8-ndat väljaannet. Praegu pole seal tuhandetki.

Sarnaselt Detroitile oli Sompa suurimaks hädaks üks suur tööandja - Sompa kaevandus. Kui see suleti kadusid ka töökohad, inimesed samuti. Praegu võib Sompas näha tühje paneelmaju ja hulgaliselt eluheidikuid. Mida aeg edasi, seda hullemaks seis läheb. Vaevalt annakski midagi teha sealse asula ja inimeste heaks, kuid Sompa on hoiatav näide sellest, et ka Eestis ning sealjuures ka teistes Euroopa riikides võib ette tulla midagi Detroiti laadset, lihtsalt väiksemas mõõtkavas.

Kel olemas Google Earth või Google Streetview, siis koordinaadid linnal peaks olema 50°21`N 27°17`E
Vaadake ja mõelge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar