Lehevaatamisi kokku

21.4.17

Gigafactory 2 Eestisse?

Umbes selline hakkab välja nägema valmiv tehas
Alustan sellest, et tegelikult peaks tegemist olema Gigafactory 3-ga [1], kuid nagu ikka Eesti meedia puhul juhtub, siis faktid pole päris paigas [2]. Kuna Eestis aga on juba hakatud sellest tehasest rääkima niimoodi (Gigafactory 2), siis teen ka mina seda oma postituses.

Milles siis teema? Nimelt on Tesla avaldanud soovi rajada Euroopasse uu akude ja autode ühendtehase. Kuna tegemist on suure investeeringuga, siis on selle saamise nimel asunud võidujooksu mitu riiki. Prantsusmaa, Holland, Portugal, Hispaania, Soome, Leedu ja Rootsi. Ka Eesti võtab selles osa. [1][2]

Suurriikidele polegi nii tähtis ehk investeering ise, kuid Tesla saamine oma riiki on teatud mõttes ka mainekujunduskampaania. Teslat tuntakse kui edumeelset ja innovatiivset ettevõtet ning selle firma üksuse saamine oma riiki näitaks, et ka see riik on innovatiivne ja edumeelne. See kõik aga näitab ka Tesla suurt PR võimet aj enesemüümisoskust, sest mitmete riikide võidujooks tehase nimel tähendab seda, et antud tehas on võimalik rajada üsnagi soodsatel tingimustel. See on aga ainult vesi Tesla äri veskitele.

Kui küsida, kui palju on lootust Eestil sellises konkurentsis, siis tuleb ausalt öelda, et kahjuks vähe. Meie suurimaks plussiks on toimiv kiirlaadijate võrgustik üle Eesti ning kogemus elektriautodega. Samas jääb meil puudu kvalifitseeritud tööjõust ning endiselt pole meil piisavalt arenenud taastuvenergeetika. Viimast nimetavad mitmed asjatundjad komistuskiviks, mida Tesla võib kaaluda [3]. Ka logistikaga on seisud nadid. Kui ehitada tehas mõne sadama ligidusse, siis saaks vajalikud tooted sisse ja välja vedada meritsi, kuid raudtee ühendused meil Euroopaga sisuliselt puuduvad ning ka maanteid pidi on siia päris pikk maa tulla.

Optimistlikumate nootide poolt tooksin siiski esile, et meil on ka e-riigi kuvand (mida me iseparaku veidi üle hindame) ning palju rahuliku rohelust. Mõlemad on faktorid mis jälle võiksid meeldida Teslale.

Neutraalselt tasapinnalt rääkides, olgu plussid ja miinused millised tahes, sellise investeeringu tegemine eeldab kõrgetasemelist ja pühendunud (mitte üle jala) lobitööd nii valitsuse liikmete, riigikogu liikmete kui suursaadikute poolt. Lihtsate PR-meeste saatmine oleks lausa solvamine.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Gigafactory_Europe
[2] http://majandus24.postimees.ee/4076059/video-eesti-alustas-kampaaniat-tesla-uue-tehase-meelitamiseks
[3]http://arvamus.postimees.ee/4085117/kaspar-kurve-eesti-pole-tesla-gigatehase-jaoks-piisavalt-innovaatiline?_ga=1.235929541.53988461.1471521538

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar