Lehevaatamisi kokku

24.4.17

Kas jõu kasutamine on õigustatud?

Tagaajamine politsei poolt
Oma seekordset mõtteavaldust inspireeris mind kirjutama hiljutine uudis, kus Politsei rammis peatamiseks teelt välja kiirust ületanud mootorratta [1].

Sellele uudisele järgnes mitmete inimeste pahameel, milles öeldi, et Politsei kasutas liigset jõudu. Kuid kui vaadata asja teistpidi, siis kriitika oleks järgnenud ka siis, kui seda poleks tehtud. Siis oleks öeldud, et reageeritakse liigselt siidikinnastes.

Seega on korrakaitsjad omamoodi paradoksi ees. Mida sa ka ei teeks, ikka leidub põhjus kritiseerimiseks. Kuid kui küsida kumb meetod siis õigem on, tuleks vist öelda, et jõu kasutamine. Miks? Seepärast, et kui sa rikud seadust ja seejuures paned ohtu ka kõrvalseisjate elud, siis pead sa ka olema valmis tagajärgedeks. Õigustega kaasnevad alati kohustused ja vastutus, juhtimisõigusega kaasneb kohustus jälgida liikluseeskirju ja vastutus enda ja oma kaasliiklejate elude ees.

Siit edasi minnes, kui Politsei siiski on sunnitud jõudu kasutama, siis oleks hea, kui seda tehtaks arvestusega, et see, kelle vastu seda kasutatakse, saaks minimaalselt kannatada. Inimelu on siiski püha, ka seadusrikkuja oma.

Mõõduka jõu kasutamine aitab ehk kaasa ka sellele, et inimene, kes plaanib seaduse rikkumist, mõtleb hoolega ja mitu korda kas võetav risk ikka tasub ennast ära ning kas sellisel käitumisel üldse mõtet on.

[1] http://www.delfi.ee/news/paevauudised/krimi/politsei-eest-pogenenud-ja-teelt-valja-rammitud-mootorrattur-kas-toesti-oli-politseil-vaja-ohtu-seada-kahe-noore-inimese-elu?id=77973596

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar