Lehevaatamisi kokku

5.4.15

Doktoranditoetuse tõusu nõuavad teisedki

Õuna on peetud ikka üheks hariduse sümboliks.
Doktoranditoetusest olen oma blogis kirjutanud varemgi. Sellele vaatamata sooviks ma selle teema veelkord üles võtta. Seda põhjusel, et (nagu selgub) ma ei ole ainus, kes selle teema ülevalhoidmise eest häälekalt võitleb.

Nimelt juhtus mulle täna näppu 19. märtsi Eesti Päevaleht.(Nr. 54) 10. leheküljel, arvamuse rubriigis jäi mulle silma väike uudisnupp, mille oli kirjutanud Liina Hirv, kes on Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse aseesimees. Uudisnupp ise kandis pealkirja "Doktoranditoetust tuleb tõsta".

Kuigi tekst ise oli lühike, andis see probleemi sisu üsna hästi edasi. Tsiteeriksin otse ühte punkti, mis väga hästi annab edasi probleemi ja näitab ära, miks on vajalik doktoranditoetuse tõstmine nüüd ja piisavas ulatuses: "Doktoritöö kaitsmiseni jõuab nelja aastaga umbes iga viies doktorant. 2000. aastal oli keskmine doktoriõppe kestus 62 kuud, 2011. aastal juba 80. kuud. Doktoriõppe tulemuslikkuse analüüsi lõppraportist ilmneb, et pooled doktorandid põhjendavad õpingute venimist kooli kõrvalt tehtava palgatööga, mida üldjuhul tehakse majanduslikuks toimetulekuks."

Artiklist selgub veel, et EÜL (Eesti Üliõpilaskondade Liit) on teinud ettepaneku, et doktoranditoetus võiks olla 80% Eesti keskmisest palgast (nii nagu see oli doktoranditoetuse kehtestamise hetkel 2004. aastal)
See visioon ei erinegi väga minu mõttest, et doktoranditoetus võiks olla 60-80% eelmise aasta III kvartali bruto mediaanpalgast. Kuigi ka mulle meeldiks, et toetus oleks 80% keskmisest palgast, siis tuleb vaadata ka seda, kui vastuvõetav riigieelarvele see on. Doktorantide arv on siiski omajagu suur ja riigieelarve vahendid on piiratud, mis tähendab, et ükskõik kui väga me ei sooviks head teha, tuleb arvestada ka reaalseid võimalusi. Kui aga selgub, et 80% keskmisest palgast doktoranditoetusena on võimalik, siis kindlasti tuleb selline määr ka kehtestada. see on oluline Eesti haridust ja tulevikku silmas pidades.

2 kommentaari:

  1. Kas 2015. aastast tõusis toetus lubatud 10 % võrra?

    Nojah, 400 € kandis toetus on ikka väga madal. Ülidselt võiks see jah suht jäigalt keskmisest palgast protsendiga seotud olla ning seejärel seda protsenti väikselt ülespoole nihutada.

    Väike täheviga: "Doktoritöö kaitsmiseni **jõuan** nelja aastaga umbes iga viies doktorant. .." :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere
      2015. aastast toetus tõesti tõusis lubatud 10% võrra. Kui detsembris 2014 oli toetus 383 €, siis jaanuaris 2015 juba 422 €.

      Toetus on tõesti madal ja tõusta ta võiks, kuid praeguse koalitsiooniga on see kahtlane. Häält siiski tegema peab. Kui SDE-d poleks eelmises koalitsioonis olnud, siis on kaheldav, et doktoranditoetus tõusnud oleks.
      Igal juhul proovin oma blogis ja ka oma erakonna sees ikkagi häält teha ja loodan, et see toetus ikka lähitulevikus tõuseb veel.Noh, peab tõusma, kui ei soovita, et viimasedki noored helged pead Lääne-Euroopasse ja Skandinaaviasse läheksid.

      Täheviga on nüüdseks parandatud. :)

      Kustuta