Lehevaatamisi kokku

23.3.17

Teeme Eestisse tõelise pilvelõhkuja

Euroopa torn Vilniuses
Allikas: Wikipedia
Kuidas on võimalik riigil endale tähelepanu saada ning kasvatada seejuures ka turistide hulka? Üheks võimaluseks on püstitada monumentaalne ehitis mida tuldaks seitsmest ilmakaarest vaatama. Selliseks ehitiseks võib vabalt olla pilvelõhkuja.

Pilvelõhkujaks nimetatakse pidevalt asustatud mitmekorruselist hoonet mis ülejäänud hoonetefrondist eristub ja sellest kõrgem on. Kuigi korruste arvu pole täpselt määratud, on hetkel empiiriliseks piiriks 40-50 korrust [1] . Osad allikad nimetavad pilvelõhkuja miinimum-kõrguseks 200 meetrit. [2]

Ei maksa unustada, et Eestisse pilvelõhkuja rajamine pole uus idee, vaid sellest on räägitud juba pikki aastaid tagasi [3]. Tõsi, hetkel valitseb selle idee osas vaikus. Kuid ei saa välistada, et see idee kunagi kalevi alt välja võetakse ja teoks tehakse. Üks paremaid asupaiku selleks on juba laualt läbi käinud Sitsi mägi, kus ei ole (kõrgus)piiranguid ning kus on ruumi täiendava vajaliku taristu rajamiseks.

Taustsüsteemist ka. Hetkel on Eesti kõrgeim tornmaja Tornimäe kaksiktornid [4], kõrgusega 117 m. Baltimaade kõrgeim kõrghoone on aga Euroopa torn Vilniuses kõrgusega 149 m [5]. Osad allikad annavad sama torni kõrguseks 153 meetrit [6]. Tuues aga veel lähiriikide näiteid, siis Rootis, Malmös, asub "Pöörlev torso" kõrgusega 190 m [7][8].

Eelnevast lähtuvalt, kui tahame olla "naabrist paremad", õigemini naabritest, siis tuleks meil püstitada ehitis kõrgusega vähemalt 200 meetrit. Kuid mitte ainult kõrgus ei ole oluline, vaid ka arhitektuuriline lahendus. Kõrge klaaskast ei tekita kelleski emotsioone. Seetõttu, kui juba sellise hoone ehitamiseks läheb, tuleks kaasata võimalusel tuntud arhitekte, kes silmapaistvate hoonetega juba maha saanud. Näitena sobib juba mainitud Pöörlev Torso Malmös, kuid ka The Shard Londonis on hea näide [9]. Klassikalise stiili austajatele on ehk eeskujuks Chrysler Building New Yorgis [10]. Minu isiklik lemmik on Flatiron Building [11], kuid seda kahjuks 200 meetri kõrguseks ei skaleeri.

Kuid milliseid rakendusi leida sellisele kõrghoonele? Võimalusi on tegelikult mitu ja mõnda neist saab kasutada ka korraga. Esimene võimalus on kasutada seda ärihoonena. Hea juurdepääsu, suurepäraste vaadetega ning kõrgtehnoloogilise varustatusega pindade eest makstakse kindlasti head hinda. Samuti on hea rakendus hotellina, kus plussiks taas suurepärased vaated ning võimalus panna väikesele maalapile väga suur arv numbritubasid. Viimaks muidugi võimalus rajada hoonesse elupinnad ja korterid. Arvestades aga eestlaste hinnatundlikust ning teatavat pelgust elada koos liiga suurte massidena, siis viimasesse võimalusse ma väga ei usu. Samas mine võtta kinni, Tornimäe korterid müüdi ju edukalt.

Viimased korrused võiks aga reserveerida restoranile ja vaateplatvormile. Nii Teletorni kui Swissoteli kogemus ütleb, et hea vaatega söömisvõimalusi nauditakse hea meelega. Samuti aitab tasuline platvorm vähemalt mingid kulud tagasi teenida. Tõsi, tuginedes taas Teletorni kogemusele, siis tagasi saadakse sellisel moel vaid väike osa rajamiseks mõeldud kuludest.

Oma pilvelõhkuja oleks ka suurepäraseks võimaluseks meie inseneridele ja ehitusettevõtetele tõestada, et Eesti inseneriharidus on maailmatasemel ning meie ehitusettevõtted saavad hakkama iga ülesandega. See kõik muidugi eeldusel, et rajamine õnnestub (suuremate viperusteta). Ka ei tohiks rajamisel ära peljata välisekspertide ja firmade abi, osadel puhkudel (nt. sobilike liftide hankimine) polegi meil sellest pääsu.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Skyscraper
[2] http://majandus24.postimees.ee/4046969/maailma-on-tabanud-pilvelohkujabuum
[3] http://www.aripaev.ee/uudised/2006/06/29/Tallinnasse_plaanitakse_200_meetri_korgust_pilvelohkujat
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_Estonia
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Europa_Tower
[6] https://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=5837
[7] https://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=8368
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shard
[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Building
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Flatiron_Building

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar