Lehevaatamisi kokku

27.3.17

Tulekul Tesla Model Y

Tesla Model Y võimalik välimus
Allikas: [1]
Olles autofänn, eriti elektriautode fänn, hoian ikka pilku selles vallas toimuval peal. Pilgu peal hoidmine tasub end vahel ära, sest täna märkasin ma näiteks uudist, et elektriautotootja Tesla plaanib juba oma neljandat mudelit, Model Y [1].

Tõsi, turule jõuaks see mudel alles mitme aasta pärast. Tegemist on odavama hinnaklassi (Tesla puhul tuleb sõnasse "odav" suhtuda reservatsioonidega) linnamaasturiga, mis ehitatakse Model 3 põhjale. Võrreldes Model X-ga, mis samuti linnamaastur tuleb uus mudel väiksem ning lihtsamate tehniliste lahendustega, ka väiksema akupakiga. Aastaseks toodanguarvuks ennustatakse 500 000 - 1 000 000 autot aastas, seega eesmärgid on ambitsioonikad.

Kui küsida, miks mudelinimeks just Model Y, siis selgitus on järgmine: hetkel on olemas juba Model S, Model 3 (tootmine algab see aasta) ja Model X, kui kõrvale panna Model Y, sünnib akronüüm "S3XY". Mis ma oskan öelda, firma juhil Elon Muskil on tabav huumorimeel.

Kuigi mulle Tesla margina meeldib ja selle arengut on huvitav jälgida, siis mõnes mõttes teeb antud positiivne uudis mind ka kurvaks. Nimelt, mida rohkem on liikluses Teslasi, seda rohkem kaotab see mark erilisust. Kui praegu on see pioneeride ja friikide auto, siis tulevikus on oht, et see muutub halliks massiautoks. See aga mõjub firma väärtusele ja imagole. Massiautod, minetades erilisuse, peavad leidma mingi muu "vau efekti" tekitava nüansi, mis autosid müüks. Volvode puhul on selleks turvalisus, Toyotadel kvaliteet, Renault`idel ja Alfa Romeodel disain. Tesla puhul võiks selleks kujuneda näiteks kvaliteetsed kauakestvad suure mahutavusega akud. Eeldusel, et suudetakse akutehnoloogiasse investeerida samas mahus võrrelduna suurtootjatega.

[1] http://www.teslarati.com/tesla-model-y-compact-suv-will-arriving-years-says-musk/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar