Lehevaatamisi kokku

17.5.12

Vajaduspõhised õppetoetused - vastu võetud

Õppetoetus - seis parem kui enne, aga ikkagi sentide lugemine
Täna kiitis valitsus heaks vajaduspõhiste õppetoetuste seaduseelnõu.
See tähendab, et õppetoetust on võimalik saada ka väikese sissetulekuga tudengitel. Õigemini tudengitel, kellede leibkondadel on väike sissetulek, kui lugeda nõudeid, mille alusel toetust maksma hakatakse.

Siiski hakatakse vajadusepõhist toetust maksma alates 2013/2014 õppeaastast, seega kasinama rahakotiga tudengid peavad veidi kannatust veel varuma. Samas ootamine on seda väärt. 135 € pole küll teab mis suur summa, kuid on tubliks abiks ühika üüri, kommunaalmaksete, transpordi, toidu ja muu kulude katmisel. Paraku ei saa eirata fakti, et kõiki kulutusi 135 € ei kata, mistõttu tuleb ikka mingit tööd teha. Et aga toetust makstakse vaid nominaalajaga õppijatele, siis saab sellest toetusest abi olema vaid neile, kelle närvid, mõistus ja tervis lubavad täisajaga õppida ja samal ajal töötada.

Artiklis oli midagi positiivset ka minu, aga ka teiste andekate tudengite jaoks. Nimelt, vähemalt artikli sõnutsi, säilib senine 55 € toetus neile, kel õppetulemused head. See on suureks lohutuseks, sest kuigi 55 € ei ole väga suur raha, siis on sellest palju abi tõusvate hindade tingimustes. Kui mitte midagi muud, siis 55 € võimaldab soetada näiteks tallinlase tudengi kuukaardi ja korra päevas ülikooli sööklas sooja süüa saada. Senini olin aru saanud, et vana toetuste süsteem kaob uue tulekul ära. Paistab, et olen eksinud ning uus tuleb paralleelselt vana kõrvale.

(Algallikaks: http://www.postimees.ee/844452/valitsus-kiitis-heaks-vajaduspohiste-oppetoetuste-seaduseelnou)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar