Lehevaatamisi kokku

15.6.13

Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk sai valmis

Prügipunker, kuhu "kütust" kogutakse
Täna jäi mulle majandusportaali E24 vahendusel silma uudis, et Iru elektrijaama juures on valmis saanud jäätmeenergiaplokk. [1] Uus plokk kasutab kütusena Tallinnas tekkinud olmeprügi. Jaama poolt tarvitatav jäätmete hulk on c.a 220 000 tonni aastas ning elektriline ja soojuslik võimsus on vastavalt 17 MW ja 50 MW.

Plussid ja miinused:
Uus jaam on tore ning sellega kaasneb palju head. Esiteks ei pea prügi enam prügimägedele ladustama, vaid selle saab ära põletada. See tähendab, et keskkond saab vähem kahjustada ning on ka visuaalselt kenam vaadata. Lisaks sellele suureneb energeetiline sõltumatus, kuna vajadus välismaise gaasi järele, mida seni Irus kasutatakse, väheneb. Mida rohkem suudame toota elektrit ja soojust kodumaistest ressurssidest, seda parem.

Paraku on uuel jäätmeplokil ka omad miinused. Näiteks see, et prügivedu odavamaks ei muutu, pigem kallimaks. Seda seetõttu, et prügikütuse põletamisel tekkivate heitmete puhastamine on väga kallis. Lisaks võib teatud määral muutuda elektri hind, kuna uus jaam ei olnud odav, ametlikele andmetele tuginedes maksis uus jaam 105 miljonit eurot, mis jaama võimsust arvestades tundub üsna kallis.

Ainus taoline?
Vähemalt hetkel jääb Iru jäätmeenergiaplokk ainsaks omataoliseks Eestis. Seda kahel põhjusel. Esiteks on selliste jaamade ehitamine üsna kallis ning teiseks ei jätkuks prügi rohkemate jäätmeplokkide jaoks. Kui aga tulevikus peaks veel mõni taoline jaam kerkima, siis võib tekkida huvitav olukord, kus Eesti peab importima prügi. Kuigi imestada pole vast vaja, tänapäeval läheb kõik kaubaks.

Ise leian, et antud jaama ehitus on positiivne. Prügi näol on tegemist vähemalt teatud määral taastuva (maa)varaga, kuna seda tekib pidevalt juurde. Seetõttu võib vaadelda jäätmeplokki kui rohelist energiat. Kasutatakse taastuvat ressurssi ning põlevkivi jääb puutumata. Erinevalt tuulest ja päikesest on prügikütus ka 24/ kättesaadaval. Sarnane omadus on ka pelletkütusel, kuid vähemalt minu meelest on kahju puid ahju ajada, prügi ahjuajamisest mul aga kahju pole.

[1] http://www.e24.ee/1270834/prugipoletusjaam-sai-valmis/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar