Lehevaatamisi kokku

9.6.13

Kuidas lahendada doonoritelkide mure?

Suvisteks väljasõitudeks kasutatavad doonoritelgid
Mai keskel ilmus Postimehes uudis, et Päästeamet võib loobuda järgmisel aastal doonoritelkide püstitamisest. [1] Põhjuseks see, et olemasolevad telgid on kulunud ning sotsiaalministeerium keeldub andmast garantiid uute soetamiseks. Pole raske arvata, et see võib põhjustada verevarude kriisi. Muret selle üle ka PERH-i verekeskuse esindja väljendas. [2]

Kuidas siis mure lahendada?
Telgid, mida doonoripäevadeks kasutatakse ei ole sugugi mitte odavad. Jutt käib vähemalt 10 000 euro suurusest investeeringust. Kellele sellised numbrid uskumatud tunduvad võivad ennast internetiavarustes teemaga kurssi viia ja avastada, et eriotstarbelised suured telgid ei ole sugugi mitte odavad. Seetõttu on välistatud variant, et verekeskus ise muretseb enda ressursside eest vajalikud telgid, see pole kahjuks lihtsalt võimalik.
Õnneks on verekeskusel suurel hulgal doonoreid. Eelmisel aastal veidi üle 20 000. [3] Kui igaüks neist annetaks vähemalt 1 euro, siis saaks telkide raha üsna kiiresti kokku. 1€ on jõukohane summa igale ühele ning mõned annetaks hea meelega enamgi. See tähendab aga, et summa saaks veelgi kiiremini kokku. Seega on lahendus lihtne, vähemalt minu meelest. Verekeskus peaks võtma südame rindu ning korraldama korjanduse doonorite hulgas. Küsija suu pihta ei lööda ning nii õilsa ja tähtsa eesmärgi puhul on asi kindlasti õigustatud.

Tahtsin juba need read varem kirja panna, aga alles nüüd õnnestus end nii palju kokku võtta, et see ka teoks teha. Loodetavasti loevad neid ridasi keegi verekeskusest või siis inimene kellel on aega ja julgust taoline initsatiiv teoks teha.


Täpsustus 
11.06.2012 selgus Verekeskuse kodulehte lugedes, et doonoritelkide soetamiseks vajalik summa on 65 000 - 100 000 €. [4] Seega on nende hind veel palju kallim kui ma isegi oleksin osanud karta. Seega eelpool toodud mõtte koguda vajalik summa kildhaaval, võib osutuda raskeks. Samas, kusagilt peab ju alustama. Lisaks veel mõtte, et kui "Tantsud tähtedega" või nüüdsest siis "Tantsud jääl" otsivad ideed, mida toetada, siis doonoritelgid võiks olla üks nendest ideedest. On ju tegemist eluliselt olulise investeeringuga.

[1] http://www.postimees.ee/1233504/paasteamet-ei-taha-oma-kulunud-telke-doonoripaevadel-pustitada
[2] http://www.postimees.ee/1235040/perh-paasteameti-telkidest-ilmajaamine-voib-tuua-doonorivere-kriisi
[3] http://www.verekeskus.ee/?op=body&id=9&art=348
[4] http://www.verekeskus.ee/?op=body&id=9&art=363

2 kommentaari:

  1. Khm, doonoritelt oleks nüüd küll nadi annetusi küsida, nemad niigi annavad heast tahtest oma verd. Ikka pigem neilt, kellele mõni vereülekanne on tehtud.
    Õigem ja lihtsam oleks üldse kõigile kampaania suunata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nõustun selles osas, et doonoritelt, kes niigi head teevad, ühe lisaheateo tegemise palumine võib kõlada liiast. Samas neid on kergem paluda, kui nad juba kohal käivad, lisaks on doonorid juba oma olemuselt heategemisele orienteeritud. Näiteks mul ei oleks kahju ühest või kahest eurost, tingimusel, et ma saan olla kindel, t kogu investeering läheb õigesse kohta.
      Abisaajatelt võib ka küsida, kuid mitte sellises vormis. Küsides abisaajatelt abi eest toetust, siis tähendab see seda, et see poleks enam heategu, vaid kaup-kauba vastu vahendamine. Teine asi see, kui abisaanu ise vabatahtlikult tuleb pakkuma oma abi.
      Üldise kampaaniaga on minu meelest see häda, et liiga palju ressursse läheb kolmandatele osapooltele. Stiilis "Tantsud tähtedega" kampaanial ei ole minu meelest mõtet, kuna korraldajad tahaksid sellisel juhul palka, telefonifirmad jne. Ühesõnaga liiga palju ressursse läheb sinna kuhu ei peaks minema. Seetõttu tuleks, kui võimalik, vältida vahelülisi ja teha korjandus võimalikult otseses vormis, sest siis läheb võimalikult suur osa kogutud summast õigesse kohta.
      Lõpetuseks tahaksin teid tänada oma mõtete avaldamise eest.

      Kustuta