Lehevaatamisi kokku

19.1.17

Vanade raamatute äraviskamisest

Tartu Ülikooli raamatukogu
Eile jäi mulle ühe sõbra FB seinalt silma jagatud ERR-i uudis, kus Mihhail Lotman avastas, et Tartu Ülikooli raamatukogu viskab ära suurtes kogustes vanu raamatuid [1]. Ühe päeva jooksul minevat äraviskamisele (loe: hävitamisele) lausa kuus konteineritäit raamatuid.

Pean tunnistama, et see oli kurb uudis lugeda. Kuigi mulle endale viimasel ajal palju kirjandust kätte ei satu, siis pean siiski raamatutest väga lugu ning usun, et tegemist on heade allikatega teadmiste ammutamiseks ja hoidmiseks.

Uudise muutis (vähemalt minu jaoks) eriti kurvaks see, et mahakandmisele kuulub võrdselt nii 19. sajandi teoseid, mida on alles mõni üksik või lausa ainueksemplar, kui ka tavalised praktikumijuhendid või õpikud, mida alles kümneid. Kui viimaste puhul on utiliseerimine õigustatud, sest osa teadmistest tõepoolest vananeb või muutub hoopis kasutuks, siis raamatuid, mis on juba ajalooga ja väärtused iseenesest tuleks hoida. Kasvõi seesama ainueksemplar või kaks.

Tartu  Ülikooli raamatukogu vastuses [2] selgub, et on katsetatud raamatutele uue elu andmiseks ka teisi variante, näiteks teistele raamatukogudele raamatute pakkumine, soodusmüügid või tasuta jagamine, kuid senini pole need väga suurt edu toonud. Hea, et vähemalt proovitakse, kuid ehk tasuks proovida sellisel juhul uusi või täiendavaid turunduskanaleid vastava info levitamiseks, sest ei usu, et inimeste huvi raamatute vastu täiesti kadunud on. eriti vanemate põlvkondade hulgas. Nimelt on mul tunne, et kõik huvilised pole teadlikult faktist, et vanu raamatuid on üldse võimalik saada, soodsalt või siis hoopis tasuta.

Usun, et oma osa mängib kujunenud olukorras (selle ulatuses) ka Tartu Ülikooli raamatukogu veninud remont [3]. Esialgne avamistähtaeg pidi olema 4. oktoober 2016, täna on 19. jaanuar 2017 ning pole mingit infot millal raamatukogu avatud võiks saada.

[1] http://kultuur.err.ee/v/arvamus/399852e3-3bd8-43ee-86c7-83ce3d594b3d/mihhail-lotman-barbaarsuse-pealetung
[2] http://kultuur.err.ee/v/kirjandus/e883fd3b-d116-442d-9f4e-b4f0a0425c9f/kristina-pai-vastuseks-mihhail-lotmani-kommentaarile-mahakandmine-on-normaalne-protsess
[3] http://uudised.err.ee/v/eesti/d041f821-0dc2-4e03-8cc7-01b4a54d9488/tu-raamatukogu-taasavamise-tahtaeg-on-senini-teadmata

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar