Lehevaatamisi kokku

13.2.12

Õpetajate streigist

Täna (13.02) võib mitmetelt uudiste lehekülgedelt internetist lugeda uudist, et õpetajad plaanivad teha oma streigi kuni kolme päeva pikkuse. Ütleksin, et tublid on. Lõpuks ometi toimuvad streigid-protestid, millel on tõsiseltvõetavust ja mida ehk ka võimukandjate poolt märgatakse.

Arvan, et õpetajad on oma nõutud 20% palgatõusu igati ära teeninud. Õpetaja töö ei ole kerge, see hakkab hommikul vara ja lõpeb hilja õhtul. Lisaks koolis veedetud ajale peab õpetaja hiljem parandama ka koduseid töid, kontrolltöid, valmistama ette tundide materjale ja tegelema veel muu saja asjaga mis õlule pandud. Lisaks peab õpetaja tihtilugu koolis täitma ka sotsiaaltöötaja rolli, olema nii mõnelegi õpilasele toeks ja tegelema kasvatustööga, mis osades kodudes on tegemata jäetud. Selle kõige eest saada head palka on igati õigustatud ootus.

Häirivad kommentaarid stiilis, et õpetajatel ju nii palju vaba aega, kolm kuud suvel puhkust. Leian, et sellised inimesed ei oma arvatavasti ühtegi õpetajat tutvusringkonnas. Kuid ei peagi omama, kui loogiliselt mõelda, saab koormusest aru küll. Õpetajate aasta lõpeb juuni lõpus koos eksamite parandamise ja põhi- ning keskkooli osa lõpuaktustega. Õpetajate aasta algab juba augusti alguses või keskpaigas kui hakkab uue õppeaasta materjalide ettevalmistamine, tunniplaanide koostamine jne. Vahepealsesse aega võivad vabalt kuuluda täiendkoolitused, seega võib õpetajate puhkuse aeg kujuneda isegi lühemaks kui mõnel muul ametialal.

Nõustun väitega, et praegu teevad paljud õpetajad oma tööd missioonitundest. Mis muud ajendit saabki olla? Küsimus pole mitte ainult palgas vaid ka ELi "tolerastlikus" poliitikas mis soosib vabakasvatust ja suuri õigusi, millest tingituna on õpetajate kohustuste-õiguste tasakaal tugevalt kreenis ning mitmetes juhtumites (need mis avalikuse ette jõuavad) õpilane vs õpetaja kipub kaotajaks jääma viimane.

Hoian pöialt, et streik kujuneks edukaks ning õpetajatel õnnestuks saada soovitud palgatõus, kuid lisaks sellele soovitaksin neil seista ka oma õiguste eest, et need paremini oleks läbi mõeldud ja ka kirja pandud. Kindlasti ei poolda ma nn Tootsi aja tagasitulekut, kus pahad poisid pandi herneste peale põlvitama, kuid ega praegust koolis toimuvat ka normaalseks lugeda ei saa. Muuseas, vabakasvatuse viljad on jõudnud ka ülikoolidesse, aga sellest mõnes tuleviku artiklis.
Karta, et õpilastel streigi tõttu midagi õpimata jääb, ei maksa karta. Arvestades nö harju keskmise kooli õppimise efektiivsust ei ole kolm päeva küll mingi suur kaotus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar