Lehevaatamisi kokku

1.2.12

Arvutite keelamisest loengus TTÜ-s

TTÜ peahoone
Täna koju jõudes juhtusin internetis ühe huvitava artikli peale. Nimelt on TTÜ avaliku halduse instituut keelanud alates tänasest sülearvutite, iPadid ja nutitelefonide kasutamise loengus. (põhjalikumalt selgitatud http://www.postimees.ee/724032/ttus-keelati-loengutes-arvutite-ja-nutitelefonide-kasutamine/)

Ühest küljest tervitan ma seda ideed, sest loengus ollakse ikkagi selleks, et kuulata õppejõudu ning tean ka omadest kogemustest, et üldjuhul sülearvutit konspekteerimiseks ei kasutata. Ammugi siis iPadi või iPhone´i milledega sisuliselt ei saagi konspekteerida, isegi kui tahaks.

Nii nagu öeldud artiklis ja ka kommentaarides on ära mainitud, siis avatud süleris on lahti pigem 9GAG, FB, Orkut või mõni uudiste sait, mitte Word või Excel.
Tudengid vabandavad seda üldjuhul sellega, et õppejõu poolt esitatav materjal on igav või raskesti jälgitav. Sellisel juhul küsiks, et milleks üldse loengusse tulla, parem juba jääda koju või ühikasse, sest taktikast, et osa (huvitava osa) materjalist jätan meelde, osa mitte ei tule reaalsuses midagi välja. Kui juba loengu algusest on olnud tähelepanu arvutiekraanil, siis poole pealt loengu sisusse süveneda on keeruline, kui mitte võimatu.

Tuleb nõustuda samas, et mõnda loengut ongi raske jälgida ja tähelepanu kontsentreerida, kuid ülikoolis käivad siiski täiskasvanud inimesed, kes peaksid olema juba nii suured, et suudavad istuda 1,5 tundi vaikselt ja kannatlikult ning kuulata esitatavat. Kui see siiski võimatuna näib, siis võib ju kasutada diktofoni (Mõte jäi silma viidatud artikli kommentaare lugedes) ja pärast mõtestatult loengu üle kuulata.

Viimaks tuntud tõe kordamine, et loengud on vabatahtlikud (v.a esimene semester) ning kui on tunne, et ei suuda loengut jälgida, siis võikski jääda eemale. Seda taktikat paljud vist kasutavadki, kuidas muidu mõista olukordi, kus loengusse tuleb umbes kümme inimest sajast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar