Lehevaatamisi kokku

15.2.14

Ei anonüümsele internetis kommenteerimisele

Liiga tihti peidavad kommentaatorid end anonüümsuse maski taha
Viimasel ajal taban ma ennast Delfi ja Postimehe kommentaariumi lugedes järjest tihedamini mõttelt, et anonüümne kommenteerimine ei ole ikka päris õige asi.
Inimesed ei anna endale aru, et sõnadel on mõju ja tagajärjed, isegi kui ollakse sellest teadlikud, siis poetakse anonüümsuse kaitsva varju taha, sest vähesed hakkavad IP aadressi järgi inimest üles otsima, kui nad tunnevad, et nende tundeid on riivatud.

Eesti Päevalehe eeskuju
Mulle isiklikult meeldis Eesti Päevalehe käik mõned aastad tagasi, kui nende kommentaariumis sai kommenteerida vaid end ID kaardiga tuvastanud inimesed. Antud käigu mõju oli kohe näha. Kommentaaride arv langes märgatvalt ning nende sisu muutus oluliselt kvaliteetsemaks. Paraku pidi EPL hiljem vana, anonüümse, lahenduse juurde tagasi minema, sest teised väljaanded kahjuks Eesti Päevalehe initsatiiviga kaasa ei läinud. Kuna aga veebiväljaande tulu sõltub reklaami müügist ja seega lugejate arvust, siis ei saanud kaua kesta olukord, kus ühel väljaandel on tunduvalt vähem lugejaid kui teistel.

Teema uuesti päevakorda
Arvan, et on aeg teema uuesti päevakorda võtta. Kuid seekord ei tohiks lootma jääda ainult veebiväljaannete enda südametunnistusele, sest nemad mõtlevad paljuski rahakotiga. Leian, et initsatiiv peaks tulema seadusandja, s.t. Riigikogu poolt. Nõue, et kogu info ja teksti, mis interneti ülesriputatud saab, autor, peaks olema tuvastatud ID kaardiga, peaks olema kirjas must-valgelt seaduses kirjas. See tähendab, et inimene võib kirjutada endiselt mida tahab, kuid kõigile on näha selle inimese nimi ja pilt.

Positiivne mõju
Usun, et antud sammul oleks mitmeid positiivseid mõjusid. Kui inimene teab, et tema kommentaar läheb ülesse koos tema pildi ja nimega, siis see distsiplineerib teda. Oluliselt vähemaks jääks solvavaid kommentaare, asjatut lahmimist, valeväiteid, kontrollimata fakte jne. Väheneks ka sisutute kommentaaride hulk. Kõik see tähendab seda, et kommentaaride sisu muutub kvaliteetsemaks ning arutelu kommentaariumis sisukamaks ja asjakohasemaks.
Samuti saab läbi identifitseeritud kommentaariumi kaitsta inimõiguseid. Praegu võib ennast anonüümselt välja elada mõne inimese peal, kes sulle ei meeldi, kuid tulevikus seda võimalust enam ei oleks. Arvestades seda, kui habras võib tegelikult olla inimese psühholoogia, siis on selline samm väga oluline.

Miks just ID kaardiga?
Nüüd võib mõnel tekkida küsimus, miks just ID kaardiga end identifitseerida. Vastus sellele on tegelikult lihtsamast lihtsam. Kuigi praegu pakuvad nii Delfi kui ka Postimees enda identifitseerimise võimalust Facebooki või GMaili abil, siis see ei ole väga efektiivne, kuna Facebookis või GMailis libakonto tegemine ei ole mingi kunst. Seega tegemist on kahe viimase puhul sisuliselt selle sama anonüümse kommenteerimisega, lihtsalt oma persooni varjamiseks on mindud samm kaugemale.
ID kaardiga aga selline nali läbi ei läheks. ID kaart väljastatakse konkreetsele isikule ning selle paroolid on teada vaid selle omanikule. Seetõttu on just ID kaart parim variant isiku tuvastamiseks kommenteerimise ajal.

1 kommentaar:

  1. Bir işletme kredisi mi arıyorsunuz? kişisel kredi, konut kredisi, araç kredisi, öğrenci kredisi, borç konsolidasyonu kredisi, teminatsız krediler, risk sermayesi vb. Veya herhangi bir nedenden dolayı bir banka veya finans kurumu tarafından bir krediniz reddedildi mi? Özel borç vermekteyiz, işletmelere ve kişilere% 2 faiz oranının düşük ve hesaplı faiz oranlarında borç vermekteyiz. İlgileniyorsanız Bizimle bugün (fredrickpetersonloan@gmail.com) bize ulaşın ve bugün kredinizi alın
    Saygılarımızla,
    Fredrick Peterson yatırım ekibi

    VastaKustuta