Lehevaatamisi kokku

7.2.14

Ei uuele kaubanduskeskusele

Visioon tulevasest kaubanduskeskusest
Tähelepanelikud Mustamäe elanikud on ehk märganud, et selle aasta alguses on maha lammutatud Tammsaare tee äärde jäävad garaažiboksid. Täpsemalt need mis jäävad Tammsaare tee Statoili ja Osmani vahele. Nende asemele peaks tulema kaubanduskeskus, mille ankurrentnikuks peaks saama Rimi.

Üleküllus juba praegu
Ütlen kohe välja, et mina olen sellele vastu, et rajatakse juurde veel üks kaubanduskeskus. Neid on Mustamäel juba niigi palju. Kohe üle tee on Mustikas, kus on Prisma. Kaugele ei jää ka Kadaka Selver ja Magistrali kaubanduskeskus. Lisaks on läheduses 2 Maximat, üks Grossi ja üks Säästumarket. Kust küll kliendid kõigi jaoks võetakse? Tõsi, see on hea, et garaažid kaovad, sest mitmed neist riivavad silma juba pikemat aega.

Minu loogika ütleb, et mida rohkem poode, seda vähem kliente poe kohta. Mida vähem kliente poe kohta, seda vähem sealt ostetakse. Mida vähem poest ostetakse, seda suurem on lisahinnamarginaal kütte, rendi, elektri, vee ja muu arvelt. Mida suurem on marginaal, seda kallim on kaup. Mida kallim on kaup, seda vähem kliente antud poe valib. Nagu näha, tekib kinnine ring. Lisaks klientidele kannatavad ka poodide töötajad, kes poodide rohkuse ja klientide vähesuse tõttu vähe palka saavad.

Seega loogika ütleb, et poodide arv Mustamäel peaks kahanema, mitte kasvama. Iga mikrorajooni jaoks teha oma suur kaubanduskeskus on absurd. Mina mäletan veel aega, kus ABC 4, ABC 6, ABC 7 ja Kadaka Selver olid ainsad toidupoed-kaubanduskeskused Mustamäel ja ka siis elasid inimesed ära. Miks siis nüüd neid järsku nii palju vaja on?

Midagi positiivset ka
Esialgsete plaanide kohaselt peaks antud kaubanduskeskuse juurde tulema ka kino. See oleks igati tervitatav, sest siis ei peaks kinoelamuse nimel eraldi kesklinna sõitma. Teatud määral aitaks see vähendada ka kesklinna liikluskoormust. Iseasi on muidugi see, kas mitmele suurele kinole on Tallinnas üldse turge? Kehtib ju kinode puhul sama loogika, mida ma juba eelnevas lõigus kirjeldasin. Üleküllus toob endaga kaasa negatiivsed efektid. Iseasi oleks see, kui ühe kümne saaliga kino asemel tekiks näiteks viis kahe saaliga kino.

Mida muud võiks kaaluda?
Kui mitte kaubanduskeskus, siis mis ometi võiks tulla endiste garaažide asemele? Vähemasti mul endal on ideid mitmeid. On päris palju asutusi lisaks kinole, millest Mustamäelased tugevalt puudust tunnevad.

  • Korralik veekeskus. Lähim ujula on Õismäel ning Tallinna ainuke korralik liutorudega veekeskus asub kesklinnas (Kalev SPA) Seega oleks igati tervitatav kui Mustamäele kerkiks korralik täismahus veekeskus, kus oleks suur bassein, lastebassein, mullivannid, auru- ja leilisaunad, hüppetorn, liutorud ja kõik muu, mis ühe korraliku veekeskuse juurde käib. Nii nagu kinogi puhul, aitaks kodulähedane veekeskus vähendada Mustamäe ja kesklinna vahelist liikluskoormust, sest siis ei peaks veemõnude nautimiseks eraldi kesklinna sõitma.
  • Jäähall. Oleks tore, kui Mustamäelastel oleks oma koht, kus käia uisutamas, mängida hokit või harjutada curlingut. Samuti on Tallinnal karjuv vajadus koha järele, kus noored saaksid harjutada kiiruisutamist. Minu teada antud hetkel selline koht Tallinnas, kuid ka ülejäänud Eestis, puudub.
  • Bowlingu saal. Pärast seda kui Magistrali Bowling ära kadus, on Mustamäelastele lähimaks kohaks Al Mare Bowling Rocca al Mares. Samas bowlingu sõpru on kindlasti veel hulgim Mustamäel. Ei pea küll olema 10 rada, nagu vanasti, kuid uus koht 6-8 rajaga oleks küll igati teretulnud.
  • Korralik restoran. Mustamäel on olemas küll Hesburgerid, McDonalds, Chopsticksid, Peetri Pizzad ja muud kohad, kuid paraku pole Mustamäel hetkel ühtegi kallima hinnaklassi kallimat söögikohta. Äärmisel juhul liigitub selleks Löwenruhi peatuses asuv söögikoht. Samas on Mustamäel kindlasti inimesi, kes tahaks aeg-ajalt minna mõnda nooblimasse söögikohta einestama, kus laud on kaetud linadega, mängib klassikaline muusika ning menüüs on mõnevõrra keerukamad road kui "lulja kebab."
Need on siis minu mõtted antud teemal. Loodetavasti arendajad loobuvad oma ideest ning teevad tõepoolest kaubanduskeskuse asemel midagi kultuursemat. Tegelikult võidaks ju sellest kõik, sest kui teha Mustamäele üks tõsine kultuurimeka, siis klientidest kohe kindlasti puudu ei tule.

3 kommentaari:

  1. Korralik spordikompleks (palliplats, sisestaadion, jõusaal, ujula, shapingud jms.) oleks ülikõva! Lähim sarnane asutus on kas Tondi või TTÜ Spordimaja.

    VastaKustuta
  2. Mida rohkem pakkumist seda suurem on surve hindadele. Kindlasti ei pea paika väide, et rohkem keskuseid tõstab kaupade hindasid. Konkurents ei tooda millegile väärtust. Vabandust, kvaliteetile toodab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Mida rohkem on pakkumist, seda suurem on surve hindadele" Teie poolt esitatud väide kehtib ainult teatud piirini. Tõsi, kui on ainult üks kauplus, siis on tegemist monopoolse seisundiga ja pakkuja saab määrata hinna. Kui pakkujaid on juba kaks, siis määravaks saab see, kes suudab odavaimat hinda pakkuda. Kui aga poode tekib üleliia, siis hakkavad hinnad tõusma. Miks? Sest kõikidele poodidele enam klieinte ei jätku ja madalatest hindadest enam ei piisa, et kliente meelitada. Kui aga kliente enam nii palju pole, tuleb igale tootele panna otsa täiendav marginaal et katta püsikulusid, sellest ka hinnatõus. Hinna ja pakkujate arvu kõver on U-kujuline, mitte lineaarne sirge.

      Kustuta