Lehevaatamisi kokku

10.2.14

Rakett 69 IV hooaeg 5. saade

Veepudelitest valmistatud ksülofoon
Foto: Rakett 69 FB leht
Viienda saate teemaks oli muusika. Täpsemalt küll muusikainstrumentide valmistamine käepärastest vahenditest. Nii nagu sarnaste ülesannete puhul minevikus, sai ka seekord kinnitust fakt, et selliste ülesannete puhul on väga kasulik omada tiimis muusikaalase kogemusega inimest, sest mõnikord võivad teadmised muusikast ja tundlik kõrv aidata hulga enam kui puhas teaduslik teooria.

Seekordsed ülesanded olid siiski meeldivalt lihtsad ja loogilised ning lahendusega ei jäänud keegi hätta. Võidud-kaotused jäid üksnes lahenduste viimistluse taseme taha. Ülesanded ise olid järgmised:

  • Keelpilli valmistamine õhupalli, nööri ja pinnamikrofoni abil. Lisaks oli tiimidel kasutada kõlar ja juhtmed, mikrofoni ühendamiseks. Kõige õigem lahendus nägi ette nööri kinnitamist õhupalli sisse ja seejärel õhupalli täispuhumist. Selle peale ka oranž tiim tuli. Selleks, et nöör õhupalli sisse saada, tuli see kõigepealt õhupalli pinnale kinnitada ja seejärel õhupall pahupidi pöörata. Kui nöör on võnkumise ajal õhupalli sees, siis annab see suurima efekti. Sinine ja roheline tiim sodusid nöörid õhupalli külge, väljaspoole. Ka see lahendus toimib, kuigi mitte nii hästi. Viimasena tuli kinnitada mikrofon õhupalli pinnale ja see siis kõlariga ühendada ning ongi algeline keelpill sündinud.
  • Võistluse teine ülesanne oli porgandist ja huulikust väikese puhkpilli valmistamine. Selleks tuli porgandisse puurida piki porgandi telge läbiv ava, peale mõned väiksemad avad ja seejärel ühendada huulik. Siin said kõik tiimid üsna hästi hakkama, tulemuse määras meeskonnaliikmete musitseerimise oskus, tõsi, oranžid jäid huuliku tihendamisega küll veidike hätta, kuid tegijatel juhtub. Seetõttu oligi nende pill vähe piiksuvam, kui teistel. 
  • Võistluse viimaseks ülesandeks oli veepudelitest ksülofooni valmistamine. Lugu, mida sellega mängida tuli, oli Beethoveni "Ood rõõmule." Pilli valmistamise loogika pole sugugi keeruline, tuleb riputada pudelid ülesse ja täita need veega. Mida tühjem pudel, seda kõrgem heli tekib, mida rohkem täis on pudel, seda madalam heli tekib. Ette anti ka noodid ning tahvelarvuti helikõrguse mõõtmiseks, et oleks võimalik pille häälestada. Eriti humoorikas oli sinise tiimi lähenemine, kes valisid "tühjaks joomise" meetodi, et õiged helikõrgused kätte saada, Humoorikas jah, aga ehk just see viiski sihile, sest lõppkokkuvõtes oli siniste tiimi pill kõige parem. Millele järgnes oranžide tehtud pill. Rohelistele sai antud ülesande puhul saatuslikuks ehk teatud ülemõtlemine ja mõningane tohuva-pohu tiimi sees.
Saate kokkuvõttes pidi koju minema roheliste kapten Jaana Lilloja. Kuigi igat osalejat on kahju näha minemas, siis antud juhul läks minema õige inimene, kuna teleekraanilt oli näha tiimi oragniseerimatust ja kerget kaost, kuid juba hooaja algul öeldi selgelt välja, et üks tiimikapteni ülesandeid on hoida korda ning selget mõistust ja sihti tiimi sees. Pealegi, suurim tiim pidi varem või hiljem liikme võrra kahanema, nüüd on kõikide meeskondade suurused võrdsemad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar