Lehevaatamisi kokku

22.1.14

Tallinna trolliliikluse tume tulevik

škoda Tr15 trollibuss
Täna ilmus Postimehes üle tüki aja taas trolliliiklust käsitlev artikkel. [1] Ei pea olema hiromant, et mõista, et midagi positiivset uudisest lugeda ei olnud. Tallinn on võtnud konkreetseks sihiks trolliliiklus Tallinnast kaotada ja paistab, et selles vallas ollakse üsna edukad.

Huvitav, et linn, mis reklaamib ennast rohelisena, tambib mutta keskkonnasõbraliku tarnsporti ning soodustab rohkem keskkonda kahjustavate lahenduste kasutamist.

Hetkel on umbes 1/3 Tallinna trollidest vanad škodad, mille vanus küünib juba pea 30 aastani. Seega on ekspluatatsiooniiga juba pea kahekordselt ületatud, samas isegi ei püüta vanu trolle asendada. Viimastel aastatel pole ostetud ühtegi uut trolli, isegi mitte siis kui Riia pakkus Tallinnale oma vanu trolle, mis olid Tallinna trollidest keskmiselt 10 aastad nooremad.

Selle asemel soetatakse aga uhkelt uusi busse. Oleks siis tegu veel elektribusside, piiritusel töötavate busside või gaasibussidega. Aga ei, soetatakse ikka diiselbusse, mis tähendab, et keskkonnasõbralikuse osas teeb hetkel Tallinna ühistransport vähikäiku. Kuigi võimalusi osta keskkonnasõbralike busse on TLT-l (Tallinna Linnatransport) olnud viimaste aastate jooksul mitu, pole neid kasutatud. Mistõttu on raske uskuda väiteid, et tulevikus hakatakse seda tegema.

Et tõestada, kui kahjulik on trollide asendamine diiselbussidega, toon välja järgmise arvutusnäite:
Algandmed on järgmised: 
Sõite ühes tunnis: 6
Tunde päevas töötamist 18
Keskmine liini pikkus: 10 km (hetkel ligikaudselt võetud)
Liinide arv: 7
Keskmine CO2 emissioon MAN City Lion: ca 350 g/km (eeldatud)

Aastas teeb see: 6*18*365*10*7*0,35 = 965 790 kg CO2-te! Ehk siis 1000 tonni aastas! Lihtsalt seetõttu, kui asendada kõik trollid bussidega. See peaks asjatundjaid natukenegi mõtlema panema, kuna õhusaaste on Tallinnas probleemiks juba täna.

Kui number 2 trolliliin on juba kaotatud, siis tekib küsimus, milline järgmisena läheb. Minu panus oleks liinil nr. 9. See on olemsolevatest liinidest kõige pikem ning selle hooldamine kõige kapitalimahukam. Kaotades kontaktliini ja trollid Mustamäe ja Kopli vahel, võib ju tulla väike rahaline sääst, kuid teisest otsast läheb see kohe ka minema, sest midagi peab ju selle asemel liikuma panema. Mustamäe ja Kopli vahel liigub palju inimesi ja lihtsalt tühja kohta transporti jätta ei saa.

Teine variant on see, et kaotatakse ühekorraga trolliliinid 4,5 ja 7 ning Hotell "Tallinna" ja Balti-Jaama vaheline kontaktvõrk võetakse üles. Arvestades seda, et järgmise kahe aasta jooksul tahetakse maha kanda enam kui 30 trolli, võib juhtuda, et korraga sulgemisele läheb enam kui üks trolliliin.

Lõppsõna:
Jääb vaid loota, et otsustajatel tuleb õigel ajal mõistus koju ning vähemalt mingisugusel kujul trolliliiklus säilib. Trollid on keskkonnasõbralikud, lahedad ja omamoodi visiitkaardiks. Ei ole just palju linnu maailmas, mis saaks uhkeldada trolliliikluse olemasoluga. Seega tasuks trolliliiklust hoida. Õnneks pole ma oma mõtetes ainukene. Tänases PM paberleheski oli arvamusrubriigis lõik, mis astus trolliliikluse kaitseks välja.

[1] http://tallinncity.postimees.ee/2669712/trollid-hakkavad-tallinnast-kaduma#comments

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar