Lehevaatamisi kokku

2.1.14

Tujurikkuja 2013

"Snaiper" - sketš, millest legend alguse sai
Mina, nagu paljud teised Eesti inimesedki, istusin vana-aasta õhtul televiisori ees ja jälgisin ETV aastavahetuse programmi. Sarnaselt mitmetele teistele noorema põlvkonna esindajatele, oli minu jaoks oodatuim saade "Tujurikkuja." Huumorishow, mis Ott Sepa ja Märt Avandi esituses praeguseks juba pea pop-ikooni staatusesse tõusnud.

Saade nähtud, on emotsioonid kahetised. Võrreldes eelnevate aastate esitustega jäi selle aasta saade kuidagi lahjaks, samas oli paar sketši, mida arvatavasti ka aastate pärast veel meenutatakse. Siinkohal soovingi kommenteerida showd klipp klippi haaval.

Estonia
Esitus, mis päev pärast ilmumist tekitas ehk enim kõneainet. (v.a Edgari laul) Ühest küljest on õigus neil, kes ütlevad, et Estonia õnnetusest on möödunud liiga vähe aega ja see teema on paljude jaoks väga isiklik ja hell. Samas on õigus ka neil, kes ütlevad, et Titanicul oli samuti hukkunuid ja nende lähedased ning ka nende järeltulijate jaoks on erinevad näituste, filmide ja muu teema hell.
Just topeltmoraalist ehk antud sketš rääkiski. Kui on õigustatud väljapanek Titanicust, siis miks mitte väljapanek Estoniast?. Huvitav, kui paljud näitusekülastajad on sellele teemale mõelnud, kui nad on nüüd viimasel ajal käinud Meremuuseumis Titanicu teemalist näitust vaatamas? Või mida mõtles ETV, kui pidas aastalõpupeo antud väljapanekul? Seega, isegi kui antud klipp oli eetika piire kompav, siis tähelepanu juhtis ta igal juhul õigele teemale.

Apteek ja Seppuku
Kuigi üldjuhul saan "Tujurikkuja" naljadele suhteliselt hästi pihta, siis pean ausalt tunnistama ning ütlema, et need naljad läksid minust mööda. Ei suutnud ära tabada seda ühiskonna kitsaskohta või viimase aasta uudist, millele need sketšid viitasid. Seega on raske nende kohta ka omapoolset kommentaari anda.

Tuttavad
Sketš, milles vist pea kõik eestimaalased võivad natuke ennast ära tunda. Kes meist ei oleks olnud olukorras, kus tänaval kohtame inimest, kes meid teretab, me teretame vastu, kuid mitte ei tule meelde kellega tegu või kus antud inimest kohatud ollakse. Sellega vast ka kõik öeldud. Lõik elust enesest.

Autogramm
Taas midagi elust enesest. Ka staarid on inimesed ning nad sooviks oma vaba aega veeta rahus ning inimestest eemal. Paraku on seda väga raske mõista "fännidel", groupidel ja ajakirjanikel, kes ka vabal ajal ei anna inimestele rahu ning nõuavad autogrammi, fotod, eksklusiivintervjuud või muud taolist. Õnneks küll päriselus auto alla kedagi autogrammi nimel aeutud pole, kuid mine sa võta kinii kas tulevikus juhtub või ei. Issanda loomaaed on lai.
Sarnaselt "Tuttavate" sketšile, jäi antud esitus minu jaoks arusaadud osade seas lahjemale poolele. Seda seetõttu, et mõlemad oli ajalises plaanis venitatud pikemaks kui ehk peaks, mistõttu läks puänt mõnes mõttes kaduma. Selles osas oli omal ajal õnnestunum "Tujurikkuja" 2009 aasta promoklipp, milles oli sarnane sisu, kuid nali jõudis palju paremini kohale. [http://www.youtube.com/watch?v=ZUCHgovrQDY]

H&M
Jällegi midagi elust-enesest ning "Tujurikkujale" omaselt pihtas-põhjas. Kui H&M avamine oli sügisel endises Postimajas, siis ei jõudnud ma ära imestada, kes on need hullud, kes sellise mannetu soodustuse ja ebahuvitava kauba, nagu firmariided, nimel on valmis terve öö väljas külmetama. Ise pole ma H&Mi fänn ning leian, et firmariiete nimel (olgu või Armani) öösel ukse taga seismine pole õigustatud ja vähemalt mulle näib totter. Samas ei hakkaks ma liigselt diskuteerima inimeste väärtushinnangute üle, kui mõne meelest on see OK (mõne meelest, nagu näha, oligi), siis vastu vaidlema ma ei hakka. Elame vabal maal.

Riigibuss
Mida aeg edasi, seda enam kuuleb uudiseid teemal, et mõnest maakohast on ära kadunud kool, pangaautomaat, pood jne. Selliste uudiste taustal tundub "Riigibuss" igati omal kohal olema ning kes teab, ehk hakkabki kunagi Riigibuss Eesti teedel ring vurama ja riigiteenuseid Maalidele koju kätte tooma. Samas tahaks loota, et vanglaid tõepoolest ei hakka asendama punased ringid ning politseid-tuletõrjet-kiirabi ei panda päris ühte isikusse. Kuigi "Tujurikkuja" keerab alati vinti üle, siis näitab see klipp tulevikku, kui kärpimisele piiri ei panda, seega optimeerida tuleb mõistlikuse piires. Mistahes valdkonnas. Haldusreformi tegijatel oleks antud sketšit isegi üht-teist õppida.

Edgar ja Kutser "Kaunis maa 2"
Selle klipi kohta on raske kohe hoobilt midagi öelda. Sõnad ja viis on ju iseenesest head, selles osas on Ott taas tasemel olnud ning teinud järjekordselt ühe moodsa lorilaulu, mis rahval pikalt meeles püsib. Ka Avandi esitus oli super (üksiksolistina oli ta tasemel Koit Toomet parodeerides). Kuigi olen ise antud lugu YouTube´is mitmeid kordi juba kuulanud, on mul siiski tunne, et laulus kujutatud inimestele on mõnevõrra liiga tehtud. Vähemalt aastavahetuse ajal ning pühadeperioodil võiks anda inimeste hingedele rahu, ükskõik mis inimesega siis ka tegu ei oleks.

Ehkki selle aasta "Tujurikkuja" jäi ehk veidi alla eelmistele aastatele, siis ootan ma sellegi poolest järgmist 31. detsembrit, sest üldises taustas on "Tujurikkuja" siiski parim huumorisaade, mida Eesti teleekraanidelt leida võib.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar