Lehevaatamisi kokku

3.1.12

Elektriautodest ja nende ostutoetusest

Oma esimese pikema postituse tahan ma kirjutada elektriautode ostutoetuse teemal.

Nagu teada, siis alates sügisest 2011 on võimalik eraisikutel soetada endale elektriauto riigipoolse kuni 50% toetusega. Vaatamata toetusele on inimeste poolne huvi jäänud leigeks ja praeguseks on eraisikute poolt on soetatud mõned üksikud elektriautod 500-st eraldatust.

Vähene huvi on minu meelest tingitud järgnevatest asjaoludest:

  • Vaatamata soodustusele jääb elektriauto hind kõrgeks. Elektriauto Mitsubishi iMiev maksab c.a 35 000 €, mis tähendab, et isegi maksimaalse toetusega tuleb selle eest välja käia ligi 18 000 €. See aga on korraliku suurt mõõtu pereauto hind, elektriauto on aga väikse mahutavusega (Mõõtmetelt). Lisaks tulevad kulud laadja soetamiseks.
  • Inimesed pole kindlad, kuidas peab elektriautode aku vastu talvistes tingimustes. On teada, et läbisõit talvel võrreldes suvega väheneb, aga kui palju? Osad inimesed on lükkanud elektriauto soetamise tuleviku, et näha "pioneeride" pealt kuidas elektriauto Eesti talveoludes toime tuleb.
  • Vähene autonoomsus, isegi suvel, sooja ilmaga ja tuulevaikuses, suudab elektriauto läbida vaid 160 km. Seda on pea 5 korda vähem kui tavalisel bensiini- või diiselmootoriga autol.
  • Elektriautode vähene valik turul. Hetkel on saada vaid Citroeni/Peugeot/Mitshubishi mudelid, mis on sisuliselt üks ja seesama mudel. Müügile pole jõudnud Nissan Leaf ega Renault elektriautod.

Mina arvan, et müügiedu aitaks tõsta see, kui tõsta toetuse piirmäär 75% ja laadimispunkt paigaldada tasuta. Kui soovitakse, et inimesed hangiks endale elektriauto, tuleb see teha nii soodsaks kui võimalik, sest tuleb silmas pidada, et elektriauto soetatakse perre teiseks, mitte esimeseks autoks ning rahaga ei ole suurt kellelgi tegelikult priisata.

Leian, et kui jäädaks praeguse toetusmudeli juurde, siis jäävad osad elektriautod müümata ja saastekvootide raha lendab lihtsalt tuulde. Nimelt, kui ma õigesti mäletan, siis ostutoetust saab taodelda kuni 31.12.2012. Jätkates praeguse müügitempoga on kaheldav, kas 1/5-gi plaanitud kogusest õnnestub müüa, seega on aeg astuda samme, kas siis suuremate soodustuste või mõne muu boonuse näol.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar